zaterdag 29 november 2008

Das Philosophische Quartett over de kredietcrisis, de maatschappelijk relevante gevolgen en reacties

Discussie op niveau
Het is exact een jaar geleden dat deze site over Wijsbegeerte werd geïntroduceerd en alle bijdragen die daarop hadden kunnen worden gepuliceerd, hadden echter zoveel meer raakvlakken dat ik steeds opnieuw heb besloten die op een op dat moment maatschappelijk relevantere cultuursite te plaatsen. Nu echter is er aanleiding voor een heel directe bijdrage.


Op zondag 30 november — net voor middernacht: om 23:55 uur — begint, als de avond volgens plan verloopt, een nieuwe aflevering van Das Philosophische Quartett, het discussieprogramma van de twee filosofen Rüdiger Safranski en Peter Sloterdijk. Het thema van deze uitzending is getiteld Markt der Illusionen — Wie der Kredit seinen Kredit verlor.
Zoals gebruikelijk hebben de beide heren twee gasten uitgenodigd om in alle binnen die context denkbare combinaties een discussie te starten en tot vlak voor het einde van de aflevering op gang te houden. De beide gasten zijn Rüdiger Rosen en Albrecht Koschorke.


Samen met de beide gastheren zullen zij hun licht laten schijnen op de talrijke aspecten van de kredietcrisis. Het ziet er, volgens de vaststelling van zo menigeen inmiddels naar uit dat de ergste schok bij de meeste Duitsers — die vier weken geleden nog van mening waren aan de rand van een gapende kloof te staan — voorbij is en men de mening is toegedaan dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen en de gevolgen ervan slechts hier en daar voor een aantal minder gelukkigen slechter zal uitpakken, en dat is dan betreurenswaardig.
Dat de werkelijkheid er volstrekt anders uitziet en er zeker sprake is van een massale, en wellicht zelfs een bijna collectieve, verdringing, zal zeker als eindresultaat uit de discussie tijdens deze aflevering van Das Philosophische Quartett komen.